Pràctiques d’actuació amb directors i companyies | La Barni

Tens ganes de conèixer com treballa la companyia La Barni Teatre?

Aquest curs dóna l’oportunitat de viure el procés de laboratori d’un projecte teatral. Una primera fase d’immersió en el material on es posen a prova les primeres hipòtesis de discurs, tractament dramatúrgic i musical, posada en escena i construcció de personatges.

El material al que ens aproparem és Victorina, una obra no estrenada, escrita en castellà per a dos intèrprets, que arriba a La Barni Teatre com a proposta de la seva autora, Eva Hibernia, i que assumeix com una de les seves properes produccions.

El curs serà impartit per Gracia Fernández i Marc Vilavella, i comptarà amb la col.laboració de l’autora del text i de l’equip artístic habitual de La Barni. Sis sessions on s’entendrà a l’intèrpret com a part activa i essencial de la recerca i la creació escènica a partir de les premisses de treball proposades.

La Barni Teatre, amb més de 20 anys de trajectòria, ha creat espectacles com Ojos Verdes, Miguel de Molina In Memoriam (2007), El Projecte Dels Bojos (2011), Le Llaman COPLA (2013/14), Tan Bonica Aquesta Nit (2014) i La Filla Del Mar (2021), actualment en cartell i guanyadora de diversos premis en l’última edició d’Els Premis de la Crítica.

Sinopsi
Som a un espai metateatral i, a la vegada, metafísic. Un espai versàtil, un buit ple, en perenne transformació. De vegades ens recorda el rastre o els encants, però, de sobte, transmuta en la reraescena d’un teatre abandonat. Un espai tan abundant i màgic com la imaginació. En aquesta mena de magatzem còsmic, Querubí està fent un inventari d’objectes. D’entre tota aquesta geografia de fantasmagòries que inclou als espectadors, emergeix un ós. L’ós no és una altra cosa que Victorina, que també passeja pel món recuperant la seva memòria i convocant, a través dels objectes amb ànima, a les persones i els successos que tornen a fer d’ella algú viu, desitjant, lluminós. Així, doncs, aquests dos personatges es multipliquen, gràcies a la convenció teatral, en un joc que ens permetrà conèixer altres veus i saltar pel temps. L’acció és el joc de la vida entreteixit al joc del teatre. Victorina i Querubí, mitjançant aquests jocs, realitzen una exploració sobre qui son, què els ha passat i com han triat respondre.

VICTORINA
d’Eva Hibernia i La Barni Teatre

Victorina és un text d’investigació sobre la memòria històrica i la diferència. S’inspira en la figura de Victorina Durán, artista polifacètica que destaca, sobretot, per ser la primera catedràtica d’Indumentària i Escenografia del “Conservatorio Nacional”. Nascuda pocs dies abans que acabés el segle XIX va viure un dels moments més interessants a nivell social, polític i cultural, col·laborant en la transformació de la societat. Va treballar amb les principals figures del seu moment (Margarida Xirgu, Rivas Cherif, Valle-Inclán, Lorca, etc). Obertament lesbiana, va formar part del “Círculo Sáfico” i del “Lyceum Club Femenino”, des d’on, al costat de les seves companyes, van emprendre accions polítiques per qüestionar la situació de la dona en el context legal, social i cultural. Com altres dones frontaleres i compromeses, va patir la fractura de la Guerra Civil i l’exili.
Per la seva extravagant educació i els seus particulars afectes va ser capaç d’unir el gust refinat i clàssic, l’obertura a les avantguardes i l’amor pel teatre i la música populars. Victorina ens serveix, doncs, com un gresol per donar una perspectiva diversa sobre el nostre llegat. Aquest projecte és també una investigació sobre les músiques populars dels teatres de principis de segle XX, que formen part d’aquesta comèdia. Mitjançant Victorina rescatem la veu diversa del femení i, al costat d’ella, donem llum a figures injustament oblidades pel seu gènere. Pensem que el seu exemple de vitalitat i llibertat pot inspirar les noves generacions i tornar-los els noms de les que van obrir camins de possibilitats per a totes.

A QUI VA DIRIGIT

· Actors i actrius amb formació prèvia

QUAN?

> 12, 16, 19, 26, 30 maig i 2 juny

> de 17:00 a 21:00

PROFESSORS

Marc Vilavella

Gracia Fernández

Marc Sambola

PREU

375€

*Curs amb selecció prèvia via currículum. Envia'ns-el a info@aules.net

¿Necesitas ayuda?